Μνημεία στη Σέριφο

Μνημεία στη Σέριφο

Άσε τον εαυτό σου να γίνει ένα με την φύση και να μαγευτεί από τις σπάνιες ομορφιές της Σερίφου.

- Άσπρος Πύργος
Λειτουργούσε ώς παρατηρητήριο για την προστασία των αρχαίων ορυχείων και βρίσκεται στον δρόμο για τη Χώρα προς τα χωριά Μεγάλο Λιβάδι και Κουταλάς , πριν την κεντρική διασταύρωση.

- Ηρώο μεταλλωρύχων -Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις
Το Ηρώο των πεσόντων μεταλλορύχων βρίσκεται στην άκρη της παραλίας Μεγάλο Λιβάδι μαζί με το παλιό Διοικητήριο που στέγαζε γραφεία, εργαστήρια, αποθήκες της μεταλλευτικής εταιρίας. Στους οικισμούς Κουταλά και Μεγάλο Λιβάδι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει απομηνάρια μιας άλλης εποχής. Χαλάσματα κτιρίων, βαγονέτα μεταφορών, σκάλες φόρτωσης, υπόγειες στοές και ράγες, μισογκρεμισμένες γέφυρες αποτελούν ένα μεταλλευτικό μουσείο στην καρδιά του νησιού.

- Ανεμόμυλοι
Χαρακτηριστικό γνώρισμα στην Ἀνω Χώρα της Σερίφου, όπως και σε όλες τις Κυκλάδες αποτελούν οι ανεμόμυλοι. Στη Χώρα της Σερίφου συναντά ο επισκέπτης 3 ανεμόμυλους τέλεια συντηρημένους(Πλατεία Μύλων). Ο τύπος των συγκεκριμένων ανεμόμυλων ονομάζεται "μονόκαιρος" διότι εκμεταλλεύεται ένα και μόνον καιρό.

- Πάνω Πιάτσα Χὠρας
Αποτελεί το πιο πολυσύχναστο σημείο της Χώρας και ενδίκνυται για χαλάρωση όλες τις ώρες της ημέρας. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στέκια του νησιού. Σήμα κατατεθέν αποτελέι το νεοκλασικό κτίσμα του Δημαρχείου.

- Πλυσταριό
Κατεβαίνοντας την πλατεία των Μύλων, στην πρώτη αριστερή στροφή υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο παλιό πλυσταριό. Παλιότερα, μέσα στις γούρνες που υπήρχαν, οι κάτοικοι έπλεναν ρουχισμό εκμεταλλευόμενοι τον χείμαρρο, που κατεβείνει από την πλαγιά.

- Φάρος
Στο νότιο τμήμα του νησιού(ακρωτήρι Σπαθί), βρίσκεται ο Φάρος της Σερίφου. Η κατασκευή ανάγεται στον 19ο αιώνα και έχει όλες τις ανέσεις. Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργεί σαν θέρετρο αξιωματικών , που μένουν με τις οικογένειές τους και θεωρούνται φαροφύλακες.

- Φράγμα
Στο ανατολικό τμήμα και στον δρόμο για την παραλία της Ψιλής Άμμου βρίσκεται το φράγμα της Σερίφου. Εξυπηρετεί την άρδευση γεωργικών εκτἀσεων ενώ η ύδρευση πραγματοποιείται από δίκτυοφυσικών πηγών και γεωτρήσεων.

-Σπηλιά Κύκλωπα
Κοντά στον Άσπρο Πύργο υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στον λεγόμενο Θρόνο του Κύκλωπα. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτίσμα από μακρόστενους στιχόλιθους. Υπάρχει κοντά και μία είσοδος στοάς που δεν είναι προσβάσιμη. Φημολογείται ότι παλιότερα μέσα στην σπηλιά υπήρχαν σταλακτίτες και σταλαγμίτες και διάφορα πήλινα σκεὐη και απολιθώματα.

- Εκκλησίες
*Μονή Ταξιαρχών
*Εκκλησία της Παναγίας
*Άγιος Σώστης
*Παναγία Σκοπιανή
*Άγιος Νεκτἀριος
*Αγία Άννα , Αγία Βαρβάρα
*Παναγία του Ράμμου
*Εκκλησία Σωτήρος
*Αγἰα Ειρήνη, Αγία Θεοδώρα
*Αγία Τριάδα
*Γυναικείο Μοναστήρι Ευαγγελίστριας Ακρωτηριανής
*Άγιος Νικόλαος
*Άγιος Βασίλειος, Παναγία Βουνού

-Λαογραφικό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 1978 από τον Σύνδεσμο Σεριφίων. Βρίσκεται στην Κάτω Χώρα και εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει οικιακά σκεύη, υφαντά, έπιπλα, παραδοσιακές φορεσιές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παράδοση της Σερίφου.

-Αρχαιολογική Συλλογή
Χρονολογείται στον 4ο-7ο αιώνα π.Χ και βρίσκεται στην Άνω Χώρα. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρχιαολογικά ευρύματα , γλυπτά, αμφορείς και επιτύμβιες στήλες.